суббота, 11 августа 2012 г.

Офшорні зони


Термін “offshore” у прямому перекладі з англійського означає “поза берегом”, “поза островом” і спочатку застосовувався англійськими юристами у відношенні компаній, створених відповідно до законодавства іноземних держав (тобто держав, розташованих поза Великим Островом - Сполученого Королівства). “Onshore” - протилежність терміна “offshore” і означає “на березі”. Ці терміни досить часто використовуються юристами і консультантами, але фактично ніколи не використовуються в національних законодавствах. Наприклад, з точки зору британського законодавства компанія, зареєстрована в Англії, Уельсі або Шотландії, є “вітчизняною” юридичною особою (onshore company - на юридичному жаргоні), а зареєстрована в будь-який іншій юрисдикції (США, Німеччина, Кіпр, Багам, і т.п.) іноземною юридичною особою (offshore company у широкому змісті - на юридичному жаргоні). У вузькому змісті терміна “offshore company” означає компанію, зареєстровану в однієї з юрисдикції, що часто називають терміном “tax haven” (податковим раєм).
“Оffshore company” - офшорна фірма, зареєстрована нерезидентом у державі, що законодавчо встановила офшорну зону. Проте, саме по собі відкриття такої фірми не приносить прибутку, а утримання фірми коштує часто значно дорожче її реєстрації. Необхідно активна участь її в діловому обороті на основі спеціальних дуже витончених схем і міжнародних угод, що дозволяють одержати без порушення податкового законодавства прибуток, що істотно перевищує прибуток від угод звичайного виду. Схеми таких угод багато чисельні, часто носять індивідуальний характер, пристосований до конкретної угоди або товару. Іноді для мінімізації податків потрібно залучати до  угоди дві, а іноді і більше фірм, що спеціально  реєструються в різних офшорних зонах.
“Offshore centre” - офшорний центр, фірма або компанія, що спеціалізується на реєстрації офшорних компаній у даній або в декількох офшорних зонах і надає широкий спектр послуг, пов'язаних із забезпеченням її функціонування ( юридична адреса, секретарські послуги, послуги 6yxгалтера, керування рахунком та ін.)
“Offshore zone” - офшорна зона, безподаткова гавань - територія юрисдикція, якої передбачає податкові пільги при створенні офшорної компанії, тобто компанії, яка утворена нерезидентами і здійснює діяльність поза даною територією держави реєстрації.
Офшорний бізнес - це підприємницька діяльність, що здійснюється в рамках міжнародної групи компаній, частина підрозділів якої розташована в країнах, що надають податкові, валютні, інвестиційні й інші пільги за певних умов.
У практиці міжнародного податкового планування активно використовуються податкові особливості і переваги сорока країн і територій. Основними країнами є:  
Європа: Андорра, Кемпіон, Кіпр, Ірландія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мадейра, Мальта, Монако, Нідерланди, Швейцарія.
Британські Острови: Гернсі, Гібралтар, Джерсі, Олдерні, Острів Мен, Capк.
Близький Схід: Бахрейн, ОАЕ.
Африка: Ліберія, Маурітіус, Сейшелові острови, Занзібар.
Тихий Океан: Острови Кука, Гонконг, Лабуан, Маршаллові острови, Науру, Сингапур, Вануату, Західне Самоа.
Центральна і Південна Америка: Беліз, Коста-Рика, Панама, Уругвай. Карибське Море: Ангуілла, Антигуа, Аруба, Багами, Барбадос, Бермуди, Британські Вірджинські острови, Гренада, Кайманові острови. Нідерландські Анталли, Острови Тюрке і Кейкос, Св. Кіттс і Невіс.
Офшорні центри можуть знаходитись на території самостійних держав, залежних територій, територій у складі держав, володінь з місцевим самоврядуванням якоїсь держави.
Незалежними державами є: Джерсі, Ірландія, Кіпр, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Монако, Багамські острови, Барбадос, Беліз, Невіс і Сент-Кітс (незалежна держава - Федерація Сент-Крістофер і Невіс), Панама, Вануату, Західне Самоа, острови Кука (по конституції 1965 року є незалежною державою, що входить у вільну асоціацію з Новою Зеландією), Сингапур.
Особливу групу складають території, що входять до складу або знаходяться в підпорядкуванні (володінні) якоїсь держави, але володіють широкими правами в сфері місцевого самоврядування. До володінь або залежних територій Обєднаного Королівства Великобританії і Північної Ірландії відносяться: Гернсі (територія в складі), Гібралтар (територія в складі), острів Мен ( територія, що володіє самоврядуванням), Бермудські острови (володіння з місцевим самоврядуванням). Британські Вірджинські острови (територія, що знаходиться в підпорядкуванні), Кайманові острови (володіння з місцевим самоврядуванням), Теркс і Кайкос (підпорядкована територія з внутрішнім самоврядуванням). Територіями Королівства Нідерланди є Антильські острови (із місцевим самоврядуванням) і Аруба (самокерована територія). Заморські департаменти Французької Республіки - Реюньон, Гваделупа, Гвіана, Мартиніка і заморські території. Острів Мадейра є територією в складі Португалії з місцевим самоврядуванням. Федеральною територією Малайзії є острів Лабуан,
Офшорна територія (зона) може являти собою частину основної території унітарної, федеративної або конфедеративної держави: Нью-Брансуік (провінція Канади), штати CШA - Вайомінг, Делавер, Флорида; кантон Цуг (у Швейцарській Конфедерації). Статус конкретної території може змінюватися. Так, у 60—70-і роки ряд залежних володінь одержали незалежність. У 90-і роки змінилася приналежність Гонконгу.
Офшорні країни і зони можна умовно підрозділити на універсальні і спеціалізовані. У сучасних умовах більшість офшорних країн, зон і територій відноситься до числа універсальних, тобто   пільгові умови оподатковування  надають  незалежно від видів діяльності підприємства. Прикладами головних універсальних офшорних центрів є: Британські Вірджинські острови, Бермудські острови, Кіпр, Кайманові острови, острови Кука.
До вузькоспеціалізованих центрів і зон можна віднести:
Швейцарську Конфедерацію (інвестиційна і банківська діяльність), Ліхтенштейн (інвестиційна діяльність), Австрію (банківські послуги для фізичних осіб), Монако (податкове планування для фізичних осіб), Нідерланди (інвестиційна діяльність).
Використання переваг офшорних країн і територій, як правило, доступне потенційним засновникам підприємств із будь-яких країн. Водночас професіонали в сфері міжнародного податкового планування відзначають орієнтацію окремих офшорних центрів і територій на максимальне задоволення потреб користувачів, що походять з певних країн. Відома орієнтація островів Джерсі і Гернсі, а також Гібралтару на максимальне урахування потреб індивідуальних і корпоративних платників податків Обєднаного Королівства Великобританії і Північної Ірландії. Карибські офшорні країни і території у певній мірі орієнтовані на клієнтів із Сполучених Штатов Америки і Канади. Традиційні зв'язки існують між Ліберією і США, Ліхтенштейном і Німеччиною, Лабуаном і Сингапуром. Офшорною територією, що намагається створити максимально сприятливі умови для діяльності українських податкових резидентів, є Кіпр. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий