суббота, 11 августа 2012 г.

Офшорні центри

Орієнтація конкретного офшорного центру на надання послуг резидентам визначених країн може виражатися в різноманітних умовах в'їзду і тимчасового перебування. Так, Багамські острови для підданих Обєднаного Королівства Великобританії і Північної Ірландії, а також для громадян Канади і США припускають відвідування і перебування протягом  трьох тижнів без паспортів і віз, для перебування понад трьох тижні потрібно тільки паспорт. Громадянам Бельгії, Греції, Італії, Ісландії, Ліхтенштейну, Люксембургу, Нідерландів, Монако, Швейцарії і Туреччини для відвідування на той же термін достатньо мати паспорти, але візи не обов'язкові. Громадянам Австрії, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ірландії, Ізраїлю, Південної Кореї, Португалії, Іспанії і Швеції для відвідування достатньо мати паспорти, але при перебуванні понад трьох місяців потрібні візи. Громадяни південноамериканських і центрально американських держав повинні мати паспорта, а візи потребують при перебуванні на території понад чотирнадцятьох днів. Для громадян інших країн при відвідуванні потребують і паспорти, і візи. Очевидно, що для осіб із деяких країн створені найбільші зручності для організації і здійснення діяльності на даній території. Особливе значення умови в'їзду і тимчасового перебування мають у тих випадках, коли на даній території укладаються угоди, проводяться операції з реальними цінностями,  організуються збори акціонерів і збори директорів.
Для використання конкретної території в якості місця заснування компанії важливе значення може мати членство країни (території) у різноманітного роду міжнародних організаціях і об'єднаннях. Так, повними членами Європейського Співтовариства є Люксембург і Ірландія. Мальта і Кіпр є асоційованими членами Європейського Співтовариства. Особливий статус має Гібралтар (ліцензовані гібралтарські страхові компанії можуть здійснювати діяльність в країнах - членах Європейського Співтовариства). Не є частиною Європейського Співтовариства острова Джерсі, Генрсі, Мен, проте особливі відношення цих офшорних центрів із Обєднаним Королівством Великобританії і Північної Ірландії створюють ряд додаткових унікальних можливостей. Заморські департаменти Франції розглядаються як складова частина Європейського Співтовариства. Особливі взаємовідносини існують між Нідерландськими Антильськими островами і Європейським союзом.
Важливим є аналіз положень законодавства офшорних регіонів, що застосовується для регламентації даного виду діяльності. Через історичні причини більшість офшорних регіонів застосовують англо-саксонське право, і їх корпоративне право в загальних рисах відповідає корпоративному законодавству Великобританії, що визначає порядок реєстрації та функціонування створюваних компаній.
У Великобританії і багатьох країнах Британської Співдружності (Багами, Британські Вірджинські острови, Гібралтар) реєстраційними документами компанії є Меморандум Асоціації (Memorandum of Association), Статті Асоціації(Articles of Association) і Сертифікат Інкорпорації (Certificate of Incorporation).
Зручніше усього реєструвати компанію через локальну сервісну компанію. Співробітники, якої складають і підписують заздалегідь складені Меморандум Асоціації і Статті Асоціації, а також заповнюють спеціальну форму, що підтверджує виконання всіх необхідних вимог місцевого законодавства .
Меморандум Асоціації встановлює "основи" існування компанії, її повноваження й обов'язки як юридичної особи. Меморандум Асоціації повинний містити в собі таку інформацію:
 1. Назва компанії. В різних країнах існують різні правила, стосовно того ,як можна називати компанії. Перераховані нижче обмеження в тому або іншому виді присутні в правилах по реєстрації майже у всіх офшорних зонах. Не можна реєструвати компанію під назвою, яку вже має інша компанія. У деяких країнах органи, що реєструють компанію, можуть відхилити назву, що хоча і не копіює назву іншої компанії цілком, але використовує характерну її частину.
Якщо компанія має обмежену відповідальність (акціонерне товариство, міжнародна ділова компанія та ін.), то в її назві повинна бути вказівка на таку обмежену відповідальність. Як правило, вважається достатнім додавати до назви одне з таких скорочень : Ltd. , Inc. , і ін.
Придумано це правило для того, щоб контрагенти компанії знали, що у випадку її банкрутства вони можуть претендувати тільки на майно самої компанії, але ніяк не на особисте майно засновників.
Не припускається використання у назві компанії слів, що можуть призвести до помилок щодо її статусу або щодо зв'язків з урядовими структурами. Так, практично в жодній  країні не дозволяється без спеціального дозволу влади використовувати слова:
 Bank, Banking, Bancorp - банк, банківський, банківська корпорація;
Building Society - будівельне товариство - форма кредитно-фінансового утворення, що виконує основні банківські функції;
Insurance, Assurance - страхування і Reinsurance -перестрахування;
Trust - траст. В деяких державах обмежені тільки окремі словосполучення (Unit Trust, Investment Trust і ін.);
Governmental - урядовий;
Royal - королівський. Також забороняються посилання на членів царюючої сім'ї або натяки на їх покровительство;
National - національний, державний;
Charity або Charitable - добродійний;
 Co-operative- кооперативний. Тільки кооперативи мають право на таку назву;
Register - реєстр. Ведення реєстрів традиційно вважається привілеєм держави, а не приватного бізнесу;
Chamber of Commerce - торговельна палата;
Council - рада;
University, College, Institute - університет, коледж, інститут. У більшості країн, щоб носити таку назву, потрібно пройти реєстрацію в якості освітнього закладу.
Іноді  забороняється використовувати в  назві компанії  назву країни, де вона створена. Підґрунтя цього просте: якщо це офшорна компанія, тобто  компанія, що не веде ніяких справ ні в самій державі, ні з його резидентами, то назва країни в назві компанії може призвести до помилок.
Якщо компанія має обмежений термін діяльності (після закінчення якого вона повинна бути ліквідована), то її назва повинна на це вказувати. Звичайно при цьому додається абревіатура «LDC» (limited duration company).
Проте існують звичайно винятки й у названих вище правилах. Перерахуємо випадки, коли та або інша держава надає привілеї в можливих назвах компанії:
У штаті Делавер, США, назва звичайної корпорації може містити слово “банк” або “банкорп” (банківська корпорація), що зовсім, не означає, що така корпорація може займатися банківською діяльністю.
У Ірландії дозволяється використання в назві компаній слів «траст» і «інститут» без спеціальних ліцензій.
Слова “trust” (траст) і “trustee” (довірчий керуючий) можуть використовуватися в назвах звичайних корпорацій у штаті Делавер, США.
На Багамських Островах слово “університет” і інші назви видів навчальних закладів не потребують реєстрації компанії в якості освітнього закладу або одержання спеціальної ліцензії на освітню діяльність. Майже так само вільно можна зареєструвати “університет” або “коледж” у Панамі.
У штаті Невада, США за декілька тисяч доларів можна створити корпорацію з назвою, що включає слово “Bancorporations”- банківська корпорація).
У державі Ніує (маленький острівець у південній частині Тихого океану - колишня колонія Нової Зеландії) і на островах Тертці і Кайкос дозволяється створювати компанії з назвами на будь-якій мові - навіть якщо ця мова не використовує латинські букви. Це  активно використовують російські бізнесмени для роботи в Росії через офшорну компанію: виготовляють печатку з назвою наприклад “ЗАТ Російська дорога”, у прибалтійському банку відкривається карбованцевий рахунок, на який можна перераховувати гроші через кореспондентський рахунок прибалтійського банки в Росії, і компанія щосили працює в Росії, видаючи себе за резидента .
У тій же державі Ніує, а також на Сент Кристофер і Невіс (острівна держава в південній частині Карибського басейну) дозволяється реєстрація звичайної компанії зі словом “Insurance” (страхова) у назві. Це зовсім не означає, що таким компаніям дозволена страхова діяльність: просто по місцевому законодавству звичайна компанія (без страхової ліцензії) може виконувати функцію агента в справах продажу страховок і, відповідно, включити слово “страхова” у свою назву. У кожній з цих держав можна створити і справжню офшорну страхову компанію, але коштувати це буде в два рази  дорожче.

Комментариев нет:

Отправить комментарий